مربی‌گری کسب و کار

آشنایی با مفهوم مربی کسب و کار و کوچینگ که باید بدانید

مربی‌ کسب و کار

وقتی می‌گویم «مربی کسب ‌و کار»، احتمالاً بلافاصله سخنرانان انگیزشی جذاب، میکروفن‌های چسبیده به یقه، اتاق کنفرانس هتل سرد، و پذیرایی دم در را تصور می‌کنید. اما کوچینگ کسب‌وکار می‌تواند مهم‌ترین سرمایه‌گذاری‌ای باشد که در حرفه یا کسب‌وکار خود انجام می‌دهید، زیرا می‌تواند به طور مستقیم به شما فوت و فن‌های دنیای کسب و کار را بیاموزد.

چه در دنیای کسب و کار، حرفه‌ای باشید و بخواهید مدارج بالاتری را طی کنید یا کارآفرین نوپایی باشید که نمی‌دانید در ادامه چه گامی باید بردارید، مربی کسب و کار مناسب می‌تواند به عنوان یک مرجع عالی شما را در مسیری سودآور به سوی موفقیت قرار دهد. در این مقاله درمی‌یابید مربی کسب و کار چه می‌کند، چرا باید از کمک او استفاده کنید و چگونه مربی مناسبی را پیدا کنید که به شما در تحقق اهدافتان کمک کند.

مربی کسب و کار کیست؟

مربی کسب و کار فردی ماهر، واجد شرایط و با تجربه و دانش در موضوعات مرتبط با حوزه کسب و کار است که می‌تواند به مالک یا مدیر در راه‌اندازی، رشد و یا توسعه یک کسب و کار کمک کند. هدف اصلی مربی‌گری، کمک به تبیین اهداف و مقاصد شرکتی، توسعه مهارت‌های لازم و به دست آوردن منابع مناسب برای اداره یک بنگاه اقتصادی موفق می‌باشد.

اصول مربی‌گری، فارغ از اینکه در چه صنعتی است، همیشه یکسان باقی می‌ماند. لذا مربی‌گری کسب و کار مانند هر نوع آموزش دیگر است. یک مربی کسب‌وکار مانند یک مربی ورزشی چندین کار مشابه را انجام می‌دهد، اما همه فعالیت‌ها را در راستای ایجاد یا راهبری یک کسب‌وکار موفق متمرکز می‌کند.

این گروه از متخصصان، نقش برجسته‌ای در آموزش موضوعات مرتبط با ایجاد مشوق‌ها، پاسخگویی، هدایت و پشتیبانی به صاحبان و مدیران کسب و کار دارند. این آموزش‌ها به کسانی که شروع به کار کرده‌اند یا از قبل صاحب یا راهبر کسب و کاری هستند، می‌تواند در زمینه‌های مدیریت، فروش، تیم‌سازی و بازاریابی کمک کنند.

یک مربی باید ارتباط حضوری یا غیرحضوری مستمر با مشتریان داشته باشد تا درباره موضوعات جاری و مسائل حال و آینده شرکت با آنها تبادل نظر کند. این امر به کسب و کار کمک می‌کند تا در مسیر مناسب قرار گیرد و برای دستیابی به اهداف و مقاصدش پیوسته رو به جلو حرکت کند.

حوزه‌های مربی‌گری کسب و کار

مربیگری می‌تواند در زمینه‌های زیر به کسب و کارها کمک کند:

  • برنامه‌ریزی عمومی: یک مربی کسب و کار با مالک یا مدیر یک شرکت در راستای توسعه و تثبیت برنامه‌ریزی استراتژیک، مدیریت مالی، بازاریابی، تبلیغات و همچنین موارد اداری عمومی و شخصی همکاری می‌کند.
  • بازاریابی و برنامه‌ریزی تبلیغاتی: مهارت و تخصص مربی کسب و کار در بازاریابی است تا بتواند به شرکت‌ها کمک کند برنامه‌های تبلیغاتی، روابط عمومی و اقدامات بازاریابی خود را ایجاد، بهینه‌سازی و اجرا کنند.
  • برنامه‌ریزی مالی: مربیان به صاحبان یا مدیران کسب‌وکار کمک می‌کنند تا حوزه‌های حیاتی کارکردی شرکت مانند مدیریت جریان نقدی، صورت‌های مالی، برنامه‌های پاداش کارکنان و استراتژی‌های قیمت‌گذاری را بشناسند و به خوبی مدیریت کنند؛ در عین حال نمی‌توان از یک مربی کسب و کار انتظار داشت که دقیقاً مانند یک مشاور مالی باشد.
مربی کسب و کار

چرا به مربی کسب و کار نیاز دارید؟

دلایل زیادی وجود دارد که چرایی وجود یک متخصص یا کوچ کسب و کار را در کنار بنگاه اقتصادی توجیه می‌کند. توصیه می‌شود به دنبال فردی باشید که حرفه‌ای و موفق باشد و بتواند با دانش خود، کسب و کار شما را حداقل یک سطح بالاتر ببرد. در ادامه به وضعیت‌هایی اشاره شده است که می‌توانید از کمک یک مربی کسب و کار کمک بگیرید:

1. کسب و کار شما سود قابل توجهی ندارد

اگر کسب و کار شما به اندازه کافی سودآور نیست، قطعاً باید به دنبال یک مربی کسب و کار خوب باشید. وی می‌تواند راهکارهای مؤثری را به شما آموزش دهد تا کسب‌وکارتان به موقعیتی بهتر و پایدارتر سوق داده شود. حوزه‌هایی که با مربی کسب‌وکارتان بررسی می‌کنید، می‌تواند برای بیش از یک حیطه یا حتی تمام صنعت کارییتان باشد. به عبارت دیگر اصول کلی موفقیت کسب و کار را فارغ از نوع یا صنعت کاری خود فرا خواهید گرفت.

2. کمپین‌های تبلیغاتی‌تان نتیجه‌بخش نبوده‌اند

شما می‌توانید یک محصول ایده‌آل داشته باشید، اما به دلیل تبلیغات و استراتژی‌های بازاریابی ضعیف، فروش کمی داشته باشید. فروش کم یا کمپین ناموفق آن محصول به معنی تسلیم و رها کردن محصول نیست. بلکه شما می‌توانید با بهره‌گیری از مشاوره یک مربی کسب و کار، راهکارهای درست و مؤثر را یاد بگیرید. مربی‌گری کسب و کار به شما کمک می‌کند تا ببینید چگونه محصول یا خدمات خود را به بهترین نحو ارائه دهید و کدام بخش بازار را هدف‌گذاری کنید.

3. نمی‌دانید گام بعدی توسعه کسب و کارتان چیست

مدیران در اداره هر کسب و کاری، باید در قبال عملیات شرکت پاسخگو باشند و بر آنچه که موجب رشد آتی شرکت می‌شود، تمرکز کنند. مشاور خوب می‌تواند در هر گام از این مسیر به شما کمک‌کننده باشد تا هر آنچه را که می‌دانید یا فرا گرفته‌اید را پیاده‌سازی مطلوب کنید.

4. از بهره‌گیری یا رها کرن فرصت‌ها واهمه دارید

شما به یک فرد هوشمند نیاز دارید تا در راهبری کسب و کار و روند اداره شرکت در مسیر درست همراه و راهنمایتان باشد. یک مربی باتجربه شما را در مسیر درست قرار می‌دهد و فرصت‌های کسب و کاری مناسب پیش‌رو را به شما نشان می‌دهد و مشخص می‌کند که چگونه باید با آن‌ها مواجه شوید. بنابراین مربی کسب و کار، یک مشاور، راهنما و توصیه‌گر است که به موفقیت بیشتر کسب و کار شما کمک می‌کند.

5. نمی دانید که افراد مناسبی در شرکت خود دارید یا باید چه کسانی را استخدام کنید؟

با کمک مربی کسب و کار قادر خواهید بود افراد مناسب را برای سازمان خود استخدام کنید. همانطور که یک کسب و کار کوچک و جدید راه اندازی می‌کنید، بدون شک هدف‌تان توسعه آن به یک سازمان بزرگتر و بهتر خواهد بود. بنابراین شما به یک تیم متخصص و خبره در بخش‌های مختلف شرکت نیاز دارید که با آموزش صحیح از جانب مربی‌تان، بینش ارزشمندی در انتخاب افراد مناسب به دست خواهید آورد.

آیا حرفه‌ای‌ها هم به مربی کسب و کار نیاز دارند؟

اگر حتی برای مقطع کوتاهی کار کرده باشید، احتمالاً موقعیت‌های مشابهی را تجربه کرده‌اید که آرزو می‌کردید یک معلم برای کمک به شما، آنجا باشد. و در بعضی از مواقع مدیرتان، نقش آموزگار را برایتان ایفا می‌کرد. با این حال، مواقعی وجود دارد که دریافت مشاوره مورد نیاز به این راحتی‌ها هم نیست. زمانی که شما فریلنسرید یا کسب و کار خود را دارید، چه کسی می‌تواند به شما آموزش دهد یا راهنمایی‌تان کند؟

هیچ چیز نمی‌تواند نادرست‌تر از این باشد که مربی کسب و کار فقط برای افرادی است که عملکرد ضعیف دارند، درگیر مشکلات هستند یا در حال شروع کار حرفه‌ای خود هستند. کارآفرینان در همه سطوح می‌توانند از مربی کسب و کار بهره‌مند شوند. اریک اشمیت، مدیر عامل سابق گوگل، یکی از افرادی است که این موضوع را ثابت می‌کند. اریک در سال 2001 به عنوان مدیر عامل به گوگل پیوست. او می‌گوید: “من سال‌ها تجربه داشتم و به عنوان مدیر عامل استخدام شدم، بنابراین فکر کردم که می‌دانم که چه کاری باید انجام ‌بدهم. گوگل نه تنها باعث شد من بفهمم که هنوز خیلی باید یاد بگیرم؛ بلکه مربی من، بیل کمپبل، برایم مربی بسیار خوبی بود. در واقع، یکی از بزرگترین انتقاد‌ها به من در پایان سال، عدم استفاده کامل و به موقع از کمک بیل برای خودم و تیم مدیریتم بود. به نظر من همه نیاز به یک مربی کسب و کار دارند. هر چه زودتر یک مربی پیدا کنید، زودتر بهتر خواهید شد.”

اگر مدیر عامل گوگل به یک مربی نیاز داشت، شما هم به آن نیاز دارید.

ویژگی های یک مربی کسب و کار مناسب

علی‌رغم مطالب ذکر شده، همه مربیان، خوب و قادر به ارائه اطلاعات با کیفیت نیستند. زمانی که در هر حوزه‌ای به دنبال مربی کسب و کار هستید، پیشنهاد می‌شود که ویژگی‌های زیر را در نظر بگیرید:

  • یک مربی خوب باید بتواند مشکلاتی را که یک کسب و کار با آن مواجه است را عارضه‌یابی و حل کند. او باید بتواند اطلاعات قابل توجهی در زمینه‌های مختلف و مختص صنعت شما بدهد. به عبارت دیگر، با صنعت آشنا باشد.
  • یک مربی خوب باید حمایت‌گر آرمان‌ها و نیازهای کسب و کار باشد. همچنین باید به شما کمک کند تا چالش‌های مرتبط با کسب و کارتان را بپذیرید و بر مشکلات اداره کسب و کار‌تان غلبه کنید.
  • یک مربی کسب و کار خوب باید انگیزه‌ای باشد که از طریق بازخورد، راهنمایی‌ها و تشویق‌های مؤثر بتوانید از تمام پتانسیل خود استفاده کنید.
  • یک مربی کسب و کار باید مردم مدار و مایل به کمک دیگران باشد. در واقع مربی خوب کسی است که خود را علاقه‌مند نشان دهد، بداند چگونه فعالانه گوش دهد و به شیوه‌ای مؤثر ارتباط برقرار کند.

جمع‌بندی

فارغ از اینکه چه کسی هستید، به چه سطحی رسیده‌اید یا چقدر خوب کار می‌کنید، یک مربی کسب و کار به شما کمک می‌کند تا گام‌های بعدی خود را دقیق‌تر و محکم‌تر بردارید. در حرکت رو به جلو همواره چیزهایی است که باید یاد بگیرید. در ورزش، حتی بهترین ورزشکاران جهان هم از مربیانی استفاده می‌کنند که عملکرد آن‌ها را بررسی، نقاط ضعف‌شان را شناسایی کنند و برای پیشرفتشان بازخورد و راهکار ارائه می‌کنند. هر زمینه دیگری هم مانند ورزش است، بنابراین هر چه زودتر مربی کسب و کار خود را پیدا کنید تا بیشتر به جایگاه شایسته خود دست پیدا کنید.

به علاوه، برای شروع کار می‌توانید طرح کسب و کار خود را هم تدوین و یا بازنویسی کنید. فرمت‌های رایج طرح کسب و کار را از اینجا می‌توانید به صورت رایگان دانلود کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

نویسنده

عطیه بورونی

دانش آموخته مقطع دکتری در رشته مهندسی صنایع گرایش تجزیه و تحلیل سیستم‌ها با بیش از 20 عنوان مقاله در نشریات علمی و بین المللی در حوزه‌های مدیریت منابع انسانی، مدیریت دانش، مدیریت پروژه و بازاریابی

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راهنمای محصولات ناربن در حوزه جوایز تعالی و کیفیت

عنوان جایزه | مدل

اظهارنامه | مستندات

پرسشنامه خودارزیابی

ابزار تحلیل پرسشنامه

پروژه‌های بهبود

📌 جایزه ملی کیفیت ایران

برگزارکننده: سازمان ملی استاندارد
مدل: کیفیت جهان اسلام

اظهارنامه آماده سطح اهتمام
اظهارنامه سطح اشتهار/ تندیس

📌 جایزه ملی تعالی و پیشرفت

برگزارکننده: مرکز ملی تعالی و پیشرفت
مدل: تعالی EFQM 2013

اظهارنامه سطح گواهی تعهد
اظهارنامه سطح تقدیرنامه/ تندیس