مدیریت کسب و کار

مشاوره مدیریت چیست و چه اهمیتی دارد؟

شرکت مشاوره مدیریت

مشاوره مدیریت به واسطه‌ی افزایش کسب‌و‌کار‌های متفاوت و افزایش رقابت در پی آن تبدیل به یکی از پرطرفدار‌ترین حوزه‌های فعالیت در جهان شده است. در این مطلب، ما می‌خواهیم تعریفی از مشاوره مدیریت را ارائه دهیم، سپس کارهایی را که یک مشاور مدیریت انجام می‌دهد را برایتان بازگو کنیم و در نهایت موارد اهمیت و ضرورت مشاوره مدیریت را بحث کنیم تا دریابیم که مشاوره مدیریت چه کمکی می‌تواند به ما در کسب‌وکار‌هایمان بنماید.

فهرست مطالب

مشاوره مدیریت چیست؟

به طور خلاصه، شرکت‌های مشاوره مدیریت، مشکلات بزرگ، پیچیده و حتی مشکلاتی که مشخص نیستند را برای سازمان‌​ها حل می‌کنند. مشاوران مدیریت، کارشناسان حرفه‌ای هستند که راه‌حل​‌ها و استراتژی‌هایی را برای بهبود یک سازمان از نظر مالی، منابع انسانی و توسعه کسب و کار را ارائه می‌دهند. معمولاً توصیه‌هایی که مشاوران مدیریت ​می‌دهند با حجم عظیمی از داده و اطلاعات همراه می‌شود.

کسب‌وکارها یا سازمان‌هایی که مشتریان اصلی این خدمات می‌باشند، معمولاً با مشاوران به صورت پروژه‌ای کار می‌کنند. آن‌ها از مشاوران انتظار دارند که از طریق عینکی جدید، کسب‌وکارشان را نگاه کنند و راه‌حل‌هایی ارائه دهند که از چشم خودشان پنهان مانده است. گاهی اوقات کسب‌وکار‌ها آنقدر درگیر یک راه می‌شوند که باقی راه​‌های دیگر را نمی‌بینند. مشاوران توسعه کسب‌و​کار کمک می‌کنند تا افق‌های جدیدی بر سازمان‌ها، گشوده شود.

گاهی اوقات، این سازمان‌ها به سادگی با مشکلاتی مواجه می‌شوند که قبلاً هرگز تجربه نکرده ​بودند. در این موارد، شرکت‌های مشاوره مدیریتی که روی پروژه‌های مشابه برای سایر مشتریان کار کرده‌اند، می‌توانند تجربه و تخصص خودشان را در این زمینه در اختیار مشتریانشان بگذارند. به عنوان مثال، یکی از رایج​ترین پروژه‌های مشاوره، کاهش هزینه‌هاست مخصوصاً زمانی که یک شرکت خیلی سریع رشد کرده و اکنون با بازدهی خوبی کار نمی‌کند. یک شرکت مشاوره​ای که روی پروژه‌های کاهش هزینه برای صدها شرکت در صنایع مختلف کار کرده است، به وضوح می‌تواند از تخصص خود برای کمک به این مشتری استفاده کند.

شرح خدمات مشاوره مدیریت چیست و مشاور مدیریت به صورت روزانه چه می​کند؟

بسته به پیشرفت پروژه، پنج نوع کار اصلی وجود دارد که یک مشاور مدیریت روی آن کار خواهد کرد.

1. درک هدف‌های عملیاتی

درک آنچه مشتری به دنبال آن است برای موفقیت پروژه اساسی است. مشاوران زمان قابل توجهی را با تیم مدیریت مشتری صرف می‌کنند تا با هدف آن‌ها هماهنگ شوند. همچنین چندین بحث در مورد منابع مورد نیاز مشاوران وجود دارد، مانند دسترسی به اطلاعات مالی و مصاحبه با کارکنان کلیدی و غیره. مشاوران معمولاً با فرضیه‌هایی در مورد راه‌حل‌های بالقوه شروع می‌کنند و سپس به این فکر می‌کنند که چگونه می‌توانند برای آن داده جمع‌آوری کنند.

2. تحقیق و جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات

مشاوران مدیریت زمان زیادی را صرف جمع‌آوری داده‌های مناسب برای بررسی فرضیه‌های خود می‌کنند. این می‌تواند شامل بررسی ارقام مالی داخلی یک شرکت، بهینه گزارش‌های تحقیقاتی صنعت، مصاحبه با کارکنان شرکت، بررسی ارتباطات سازمانی، عارضه‌یابی مدیریتی و موارد دیگر باشد. همه‌ی این کارها معمولاً شامل فایل‌های انبوه با مقادیر زیادی داده خام در اکسل می‌شود که باید ساختاریافته و معنادار شوند.

3. انجام تجزیه و تحلیل گسترده و تخصصی

با در دست داشتن داده‌ها، مشاوران مدیریت بر روی دستیابی به راه‌حلی تمرکز می‌کنند که برای کشف آن پول می‌گیرند. مشاوران داده‌ها را در اکسل سازماندهی می‌کنند و اطلاعات بدست آمده که حاصل داده‌های کلیدی است را به صورت نمودار یا گراف برای ارائه در پاورپوینت قرار می‌دهند.

مصور​سازی داده‌ها اغلب به کشف راه‌حل‌های جدیدی برای پرونده منجر می‌شود، که می‌تواند منجر به رفتن پرونده به چندین جهت غیرمنتظره شود. همچنین ممکن است که مشاوران یک تیم تفسیر و درک متفاوتی با هم داشته باشند به این دلیل که داده‌ها به خودی خود منجر به راه‌حل نمی‌شوند بلکه این تفسیر مشاوران است که راه حل را در پی دارد بنابراین تفسیر نادرست داده‌های خام می‌تواند منجر به پیچیده‌تر شدن مسئله شود.

4. جلسات با مشتریان

در طول یک پروژه، جلسات بسیار زیادی بین شرکت مشاوره مدیریت و مشتری وجود دارد. این جلسات همیشه با مدیران سی سی-سوئیت (c-suite) نیست، بلکه افرادی هستند که مشتری برای هماهنگی با تیم مشاوره (معمولاً معاونین، مدیران و غیره) منصوب می‌کنند. اصطلاح مدیر سی-سوئیت به مدیرانی گفته می‌شود که در سطح اجرایی هستند مانند مدیر ارشد اجرایی (CEO)، مدیر ارشد مالی (CFO)، مدیر عملیاتی (COO) و مدیر ارشد اطلاعات (CIO).

چیزی که اکثر غیر مشاوران نمی‌دانند این است که زمان تحویل گزارش نهایی هیچ شگفتی‌ای برای مشتری صورت نمی‌گیرد. این موضوع به این خاطر است که در طول پروژه مشاوران تماماً با مشتریان در ارتباط‌ هستند و تمامی نکات و بروزرسانی‌ها را با مخاطبین خود به اشتراک می‌گذارند.

5. ایجاد یک گزارش تدوین شده

مشاوران ساعت‌های زیادی را صرف اطمینان از بدون نقص بودن جزئیات می‌کنند و ارائه‌هایی می‌سازند که شفاف و قابل درک همچنین روشن​گر و قدرتمند باشند. بخش بزرگی از زمان مشاور صرف ایجاد ارائه​ گزارش تدوین شده می‌شود که به طور مداوم توسط اعضای ارشد تیم مشاوره و همچنین توسط اعضای انتخاب شده تیم مشتری بررسی می‌شود. بازنگری دائمی بر این گزارشات می‌شود تا زمانی که برای ارائه به تیم مدیریت ارشد مشتری آماده شود.

چرا مشاوره مدیریت برای کسب و کار مهم است؟

راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار یا حفظ آن آسان نیست. فناوری‌ها به طور مداوم تغییر می‌کنند، رقبای جدیدی ظهور می‌کنند که برای سهم بیشتری از بازار ممکن است با شما وارد رقابت شوند. محیط‌های مالیاتی و نظارتی دستخوش تغییر می‌شوند. علاوه بر این، مدیریت کارکنان می‌تواند استرس‌زا باشد.

یک نفر نمی‌تواند همه چیز را به تنهایی انجام دهد. گاهی اوقات، استخدام کارمندان بیشتر برای مقابله با مشکلات موجود، به سادگی مشکلات جدیدی را برای آینده ایجاد می‌کند. به همین دلیل است که بسیاری از شرکت‌ها همکاری با شرکت‌های مشاوره مدیریت کسب‌و‌کار را انتخاب می‌کنند. حال سوال اینجاست چرا مشاوره مدیریت برای کسب و کار شما مهم است؟ به شش دلیل که عبارتند از:

1. تجربه‌ی بیشتر

شرکت‌های مشاوره مدیریت با کارشناسان مدیریت عملکرد که سال‌ها تجربه در حوزه تخصصی خود دارند کار می‌کنند. مهم‌تر از آن، این شرکت‌ها با کسب‌و‌کارهای مختلفی کار می‌کنند که این فرصت را برای مشاوران فراهم می‌کند تا دانش گسترده‌ای را در زمینه‌های مختلف جمع‌آوری کنند.

مشاوران مدیریت ممکن است تجربه مدیریت موقعیت‌های پیچیده‌ای را داشته باشند که شرکت‌های مختلف در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. به همین دلیل، آن‌ها می‌توانند به بهترین وجه به کسب‌وکارها، در مورد چگونگی حل یک موقعیت دشوار و در عین حال اجتناب از هرگونه مشکلات بالقوه راهنمایی کنند.

2. بازخورد صادقانه

کارمندان در یک محیط بسته کار می‌کنند و اغلب از آنچه در بیرون اتفاق می‌افتد بی‌خبرند. علاوه بر این، گاهی اوقات سیاست‌های اداری و میل برای پیشرفت می‌تواند کارمندان را از به اشتراک گذاشتن نظرات بی‌طرفانه خود باز دارد. شرکت‌های مشاوره مدیریت دیدگاهی بیرونی و نوین در مورد سیاست ها و استراتژی‌های مختلف به کسب‌و‌کارها ارائه می‌کنند. این دیدگاه‌ها به شرکت‌ها اجازه می‌دهند تا اهداف خود را برای برنامه‌های بلندمدت خود ارزیابی و دوباره تنظیم کنند.

3. تحقیقات بازاریابی

تحقیقات بازار، کلید موفقیت و یکی از حیاتی‌ترین ابزارهای استراتژیک برای توسعه و تعالی سازمانی است. تحقیقات بازار شامل مطالعه و تجزیه و تحلیل هدف یک کسب‌و‌کار است. تقاضای مشتری، قابلیت‌های رقبا و ترندهای جدید در بازار، همگی جزء موضوع تحقیقات بازار هستند. از نتایج این تحلیل می‌توان برای طراحی نقشه راه و استراتژی‌های عملیاتی استفاده کرد. مشاوران حرفه‌ای بر روند‌های حال بازار مسلط‌اند به همراه اینکه می‌توانند روند‌هایی که اکنون در حال شکل‌گیری هستند را ببینند. به همین دلیل، توانایی‌های آن‌ها در تحقیقات بازار بی‌نظیر است.

مهمتر از آن، مشاوران مدیریت عملکرد خود را با آخرین روندها و پویایی‌های بازار می‌سنجند. به همین دلیل، آن‌ها می‌توانند به شرکت‌ها در مورد تغییرات و پیشرفت‌های قریب الوقوع که ممکن است بر عملکرد یک شرکت تأثیر بگذارند هشدار بدهند.

4. محرمانه بودن

هنگامی که شرکت‌ها با شرکت‌های مشاوره مدیریت کار می‌کنند، می‌توانند مطمئن باشند که داده‌ها و اطلاعاتی که ارائه می‌کنند ایمن هستند. محرمانه بودن بسیار مهم است. مشاوران اغلب به داده‌های بسیار حساس دسترسی دارند که باید به هر قیمتی خصوصی باقی بمانند. به شرکت‌ها توصیه می‌شود هنگام استفاده از خدمات هر شرکت مشاوره مدیریتی، همیشه یک بند رازداری امضا کنند.

5. صرفه جویی در هزینه‌ها

بسیاری از شرکت‌ها به جای یک شرکت مشاوره مدیریت، کارمندان جدیدی را استخدام می‌کنند. این تصمیم ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. استخدام کارمندان تمام‌وقت یک سرمایه‌گذاری قابل توجه است. شرکت‌ها پول قابل توجهی را برای استخدام، آموزش، حقوق و مزایا خرج می‌کنند.

مهمتر از آن، بعضی اوقات، کارمند جدید انتظارات مدیریت را برآورده نمی‌کند. این می‌تواند منجر به تکرار کل چرخه و هدر رفتن پول بیشتر شود. وقتی شرکت‌ها تصمیم می‌گیرند با شرکت‌های مشاوره مدیریت کار کنند، سرمایه‌گذاری اولیه انجام می‌دهند که معمولاً در درازمدت نتیجه می‌دهد.

6. ارائه نتایج

شاید با یک مشکل چالش برانگیز روبرو هستید که شما را گیج کرده است، یا با فرصتی مواجه شده‌اید که نمی‌دانید چگونه از آن به نفع خود استفاده کنید. در هر صورت، می‌توانید مطمئن باشید که یک مشاور خوب شرایط را درک خواهد کرد. آن‌ها می‌توانند به شما در شناسایی اهداف و بهترین راه برای دستیابی به آن‌ها کمک کنند.

شرکت‌های مشاوره مدیریت برای ارائه نتایج دستمزد دریافت می‌کنند که این موضوع می‌تواند برای هر سازمانی که با آن‌ها کار می‌کنند ارزش قابل توجهی به ارمغان بیاورند. آن‌ها به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا استراتژی‌ها و نقشه‌های راه مؤثری را توسعه دهند و همچنین دیدگاه‌های خارجی ارزشمند و نظر کارشناسان را به کسب‌وکارها ارائه می‌کنند. کسب و کارهای کوچک یا بزرگ از کار با مشاوران مدیریت سود می‌برند.

شرکت های مشاوره مدیریت برتر در جهان

عبارت جالبی در این زمینه وجود دارد که می​گوید اول ام بی بی(MBB) سپس بقیه. معتبرترین و پرطرفدارترین شرکت‌ها «سه بزرگ» هستند. آن‌ها همچنین به عنوان ام‌بی‌بی شناخته می​شوند، مخفف سه شرکت برتر جهان مشاوره مدیریت:

  • مک کینزی (Mckinsey & Company)
  • گروه مشاوره بوستون ( Boston Consulting Group)
  • بین ( Bain and Company)

شرکت‌‌های مشاوره مدیریت استراتژیک

بسیاری از مردم می‌پرسند که تفاوت بین مشاوره مدیریت و مشاوره مدیریت استراتژیک چیست؟ مشاوره استراتژیک صرفاً یک زیرمجموعه ای از مشاوره مدیریت می‌باشد که برای مثال، شرکت‌های زیر آن‌ها را انجام می‌دهند.

  • Oliver Wyman
  • E.K. Consulting
  • Accenture Strategy
  • Booz Allen Hamilton
  • Kearney
  • Roland Berger

سخن آخر

ما در این مطلب سعی‌کردیم که حقایقی در رابطه با مشاوره مدیریت را به شما ارائه بدهیم تا بتوانید با اهمیت و ضرورت آن آشنا شوید. در واقع اینگونه نیست که همه‌ی کسب‌و‌کار‌ها به مشاور توسعه کسب‌وکار نیاز داشته باشند ولی معمولاً به کسب‌وکار‌هایی که به دنبال افزایش نرخ نتیجه‌گیری به هزینه‌یشان هستند کار با مشاور مدیریت توصیه می‌شود.

اگر به دنبال یک مشاور مدیریت هستید، ما در شرکت توسعه کسب و کار ناربن می‌توانیم به شما کمک کنیم تا بر مسائل و چالش‌های موجود در کسب و کار خود غلبه کنید و به اهداف مد نظر خود برسید لذا با ما در تماس باشید.

نویسنده

تیم تولید محتوای ناربن

تیم تولید محتوای ناربن شامل جمعی از نویسندگان متخصص و با انگیزه است که قصد دارند با نوشته‌های خود اثرات واقعی و قابل اندازه‌گیری بر سطح تولید علم در حوزه‌های فعالیت شرکت اعم از مشاوره مدیریت، بازاریابی، مدیریت ایجاد و توسعه کسب و کار و غیره داشته باشند.

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *